Blixt

Det finns flera typer av blixtar; de inbyggda som sitter integrerade i kamerorna och de externa som sitter fast med en blixtsko på kameran eller på stativ brevid.

Den stora skillnaden är styrkan på blixten. En extern blixt är betydligt starkare än en inbyggd.

De externa används bland annat i studiofotografering där dess extra ljusstyrka är till nytta när man tar igenom paraplyer eller studsar ljuset i ett för att mjuka upp ljusbilden. Blixten är i grunden en punktljuskälla som kan bli hård om den slår rakt på ett motiv.

Men de externa blixtarna är även till nytta för vanliga hobbyfotografer.


En tredje variant är ringblixt som sitter i en krans rund objektivet. Det används främst vid makrofotografering där det ofta är svårt att få rätt ljus, utan att skugga det man fotograferar.

Ringblixtarna kommer i flera varianter, dels de som uppför sig som en vanlig blixt och de som lyser konstant även när man inte tar fotot.

Blixtstyrka

Man kan inte i sig ändra styrkan på blixtlampan i blixten, utan skillnader i ljusstyrka åstadkoms med hur länge blixten lyser när den avfyras.

Tiden för en blixt kan variera från 1/1000s till så kort som 1/50 000s.

Hur stark en blixt är syns på dess fysiska storlek, ju större fysik blixt desto krafitigare är den. Det beror på att tekniken som behövs för att ladda upp och lagra energin som behövs, för en blixt blir större ju kraftigare/längre ljusblixt man vill kunna avfyra.

Synkhastighet

Kamerorna har en viss kortaste slutartid för användning av blixt. Det brukar ligga mellan 1/30s till 1/250s, beroende på kameramodell.

Hur lång eller kort blixtsynkhastigheten är beror på att hur snabb slutarhastigheten är när hela sensorn kan få ljus samtidigt.

Blir slutarhastigheten kortare än synkhastigheten så får man delar av bilden som inte blir belyst. Med kraftiga skuggor i någon del av bilden som följd.

Många kameror "låser" så att man inte kan ställa in snabbare slutartid än kamerans synkhastighet, inte ens om man ställer in tid och bländare manuellt.

Kameran läser vilken hastighet blixten står på, normal eller höghastighet, och tillåter slutartider därefter.

(Jag försökte provocera fram skuggor med "för kort" slutarhastighet, för illustration men kameran och blixten lyssnade inte på det örat.)


Att tänka på vid blixtköp

  • Hur kraftig blixt behövs?
  • Fotografera med automatik eller manuellt?
  • Hur törstig på batterier är den?
  • Hur snabbt laddar den om?
  • Hur mycket får den kosta? - stora blixtar är dyra
  • Märke eller tredjepart?

Intern Blixt

Den inbyggda blixten används med fördel som upplättningsblixt, med andra ord för att balansera bakgrund och motiv vid motljus.

Upplättningsblixt Tagen med blixt för att lätta upp skuggor i motljuset

Den interna blixten sitter oftast så nära objektivet i höjdled, att blixtarna slår i ögonen på människor och djur, och går rakt in i objektivet, med röda ögon som följd.

Det finns ofta en funktion för att minska risken för röda ögon.

Blixten skickar ut en eller ett par mycket korta ljusblixtar för att pupillerna skall hinna dra ihop sig. En liten nackdel är att istället för att dra ihop pupillerna, så kan man reagera på dessa blixtar med att blinka istället, lagom till när kortet tas.

Använder man ett längre objektiv eller objektiv med motljusskydd, kan det kasta skuggor i nerkanten av bilden, eftersom den interna blixten sitter en så liten bit ovanför objektivet.

Hur en lixt skuggas av ett långt objektiv
Hur långa objektiv skuggar blixten.

Extern Blixt

De externa blixtarna är från början kraftigare och därför även fysikt större. Det syns till och med mellan två modeller i samma serie Canon 420EX och 550EX).


De externa blixtarna kan man sätta ihop till en enhet med en masterblixt och en eller flera slavblixtar. De kan sedan avfyras trådlöst, kameran ger order till masterblixten och den triggar trådlöst slavblixtarna.


My image My image My image My image My image

Reflektorn kan oftast vridas både höger, vänster och från 90 grader till rakt upp.

Det är ofta en fördel att reflektera blixen i taket eller någon annanstans för att mjuka upp den. Men tänk på att färgen på det man reflekterar emot kan färga ljuset. Eller om den reflekterande ytan är för långt bort, så blir blixtljuset lätt lite för svagt.

Reflektorn i blixten zoomar efter vilken brännvidd man har på objektivet. Den smalnar av blixtljuset om man tar med längre brännvidd och breddar den om man tar med vidvinkelbrännvidder. Det för att utnyttja blixtljuset på bästa sätt.


Blixtsko

Blixtsko på en systemkamera

På systemkameror som kan använda externa blixtar, så sitter det en blixtsko med kontakter som överför information mellan kamera och blixt. Kameran använder dessa kontakter när den använder E-TTL för att räkna ut rätt blixtexponering.

Vill man få med alla funktioner som kameran och blixten kan erbjuda så behöver man oftast en blixt och kamera av samma tillverkare.

Är man beredd att använda blixten manuellt, med andra ord ställa in blixtstyrkan direkt på blixten, så har man även tredjepartblixtar att välja från. De är oftast betydligt billigare men som sagt man tappar funktioner. Så det är en smaksak om man väljer samma märke eller en tredjepart.

Ner Upp